Kastélyosdombó Térségfejlesztési Központ
Terv
2021 - 2021
1650 m2
Kastélyosdombó

Kastélyosdombó az Ökumenikus Segélyszervezet regionális jelentőségű központja; fontos szerepet tölt be országos szempontból modellprogramként és képzési központként egyaránt.

Mind a térségi központi szerep, mind a helyi közösség erősítése szempontjából újabb mérföldkő a település központjában található egykori magtár és környezetének rekonstrukciója, mely a ZDA-Zoboki Építész Iroda és a Pagony Táj- és Kertépítészeti Iroda pro bono felajánlott koncepcióterve alapján valósulhat meg.

Az egy utcás falunak jelenlegi központja főtér hiányában a bolt előtti járdaszakasz. Régen megfogalmazódott igény a faluközpont kijelölése és karakteresebb megjelenése.

A kivételes elhelyezkedésű, mégis évtizedek óta használaton kívül pusztuló magtár épület újra gondolásával és felújításával a környék egyik meghatározó közösségi tere jön létre. Otthont ad a térségben élő gazdák szakmai fórumainak, egyedülálló termelői piacnak, valamint alkalmas közösségi és családi események méltó megtartására is.  Az épület felső szintjén egy olyan hiánypótló pajtaszállás létesül, mely elsősorban a környéken erős kerékpáros turizmusra építve bevételével hozzájárul a térségfejlesztési program fenntarthatóságához.

A magtár épületéhez kapcsolódóan további ütemként valósul majd meg a 150 fő befogadására alkalmas rendezvényterem és annak kiszolgáló blokkjai, egész éves használatot biztosítva. A különálló épületeket az összefüggő pergolarendszer fogja össze, mely azon kívül, hogy biztosítja az esővédett átközlekedést, funkcionálisan különböző rendeltetésű teresedéseket jelöl ki, mint a falu új főtere, buszváró, piactér, valamint szeparáltabb rendezvények megtartására alkalmas fedett teraszok.

Vezető tervező
Zoboki Gábor DLA habil., Csiszér András, Kiss Laura
Építész tervezők
Jaczó Anna, Iványi Réka
Főbb társtervezők
Pagony Táj és Kertépítész Iroda Kft.
Megbízó
Magyar Ökumenikus Segélyszervezet