Palazzo Dorottya
Megvalósult
2004 - 2008
30 000 m2
Budapest, Apáczai Csere János u.13.

Pollack Mihály és Hauszmann Alajos egyik legjelentősebb belvárosi palotája - a műemlékvédelem alatt álló Dorottya Ház rekonstrukciója és átépítése luxuslakások, irodák és üzletek céljára.

A Pollack Mihály által tervezett klasszicista földszint + 2 emeletes épület többszöri átépítésen és bővítésen esett át. A Dorottya u. 6. illetve Apáczai Csere János u. 15. számú, Wurm-udvarnak nevezett épület három utcára nyíló, körülépített udvaros, utcai szárnyain kéttraktusos, részben négy, részben öt, illetve hatszintes irodaház a pesti Belvárosban, homlokzatain klasszicista plasztikával. Az udvari bankcsarnokot a kapcsolódó térsorral Hauszmann Alajos tervezte.
A műemlék épületben 85 db tradicionális hangulatú luxuslakást, a földszinten és az első emeleten elegáns, a műemléki épület adottságait kihasználó kereskedelmi és irodaterületeket alakítottunk ki.

Az átalakítás során a még fellelhető eredeti klasszicista (Pollack) és a századfordulós neobarokk (Hauszmann) részletek megőrzése és helyreállítása volt az irányadó. A korszerű lakáskövetelmények kielégítése miatt az utcai traktus, a bankcsarnok és ahhoz kapcsolódó földszinti és első emeleti terek megtartása mellett az udvari épületrészek elbontását javasolták a tervezők. Az épület belső udvarába egy új, ház a házban elven működő épületet terveztek, ebbe ékelődik be a rekonstruált Hauszmann csarnok. Szerkezeti kihívást jelentett az épület rossz állaga, az erősítő vasbetonszerkezet a falakba vésve, rejtetten készült, a fafödémeket vasbeton födémek váltották ki. A Hauszmann csarnok alá mélygarázs épült, a csarnokot elbontották, majd eredeti állapotában visszaépítették. Az épület udvarába kerülő új lakószárny kívülről láthatatlanul simul az eredeti épülethez. A megvalósult felújítás példa a belvárosi ingatlanok értékőrző, lakófunkciót is megtartó hasznosítására. A kiviteli terveket a KÖZTI készítette, Potyondi Péter vezetésével, konzultásként az Avci Architects vett részt a projektben. 

Vezető tervező
Zoboki Gábor DLA habil., Demeter Nóra DLA
Építész tervezők
Országh István, Turi Zoltán, Tóth Zsuzsa
Főbb társtervezők
Nacza Kft., H – Y Építéstörténeti és Műemléki Kft., SMG-SISU Kft., KÖZTI- Potyondi Péter
Megbízó
Lorenzo Bonacchi, Alberto Levi - Fingen RDM
Díjak
CIJ Awards Hungary - Best Residential Development (2010)