zda logo png

Palazzo Dorottya

Tervezési státusz
Megvalósult
Tervezési év
2004 - 2008
Tervezési terület
30 000 m2
Tervezési helyszíne
Budapest, Apáczai Csere János u.13.
Vezető tervező
Zoboki Gábor DLA habil., egyetemi tanár, Demeter Nóra
Építész tervezők
Országh István, Turi Zoltán, Tóth Zsuzsa
Főbb társtervezők
Nacza Kft., H – Y Építéstörténeti és Műemléki Kft., SMG-SISU Kft., KÖZTI- Potyondi Péter
Megbízó
FINGEN, Firenze
Díjak
CIJ Awards Hungary - Best Residential Development (2010)

A Dorottya u. 6. illetve Apáczai Csere János u. 15. számú épület, melyet egykor Wurm-udvarnak neveztek, három utcára nyíló, körülépített udvaros, utcai szárnyain kéttraktusos, részben négy, részben öt, illetve hatszintes irodaház a pesti Belvárosban, udvarában egykori bankcsarnokkal, homlokzatain klasszicista architektúrával és gazdag plasztikával.
A Pollack Mihály által tervezett klasszicista fsz+2 emeletes épület többszöri átépítésen és bővítésen esett át. Az udvari bankcsarnokot a kapcsolódó térsorral Hauszmann Alajos tervezte.
Az átalakítás során a még fellelhető eredeti klasszicista (Pollack)  és a századfordulós neobarokk (Hauszmann) részletek megőrzése és helyreállítása volt az irányadó.
A megbízó elképzelése szerint a műemlék épületben tradicionális hangulatú luxuslakásokat, a földszinten és az első emeleten pedig elegáns, a műemléki épület adottságait kihasználó közönségforgalmi tércsoportokkal rendelkező kereskedelmi és irodaterületeket alakítottunk ki.

Az épület adott rendszerével (kéttraktusos, függőfolyosós közlekedővel) a megváltozott funkcionális követelmények miatt sem irodaházként, sem szállodaként, sem lakóházként, sem pedig egyéb gazdaságos funkcióval nem volt hasznosítható. A fentiek következtében, a műemlék méltó életre keltése érdekében – a korszerű lakások megváltozott követelményeinek kielégítése miatt – az udvari épületrészek elbontását javasoltuk, az utcai traktus, a bankcsarnok és ahhoz kapcsolódó földszinti és első emeleti terek megtartásával. Az épület belső udvarába egy új a ház a házban elven működő épületet terveztünk, amibe a rekonstruált Hauszmann csarnok ékelődik be.