zda logo png

A legjobbak közé válogatták a ZDA – Zoboki Építésziroda tervét a Sencseni Operaház nemzetközi tervpályázatán

A 12 milliós város új kulturális szimbóluma lesz a 170 ezer négyzetméteres tengerparti komplexum

A ZDA – Zoboki Építésziroda tervét is beválogatták a Sencseni Operaház tervezésére kiírt nemzetközi pályázat legjobbjai közé. A kínai metropolisz önkormányzata még januárban hirdetett versenyeljárást Sencsen új, a tengerpartra megálmodott és a régió jelképének szánt 170 ezer négyzetméteres kulturális központjának megtervezésére, amely világviszonylatban az elmúlt évtized egyik legnagyobb kulturális beruházása lesz. A budapesti Müpát és a sencseni Nanshan Kulturális Központot is tervező ZDA olyan ikonikus építészirodákkal versenyzik a továbbiakban, mint az olasz Renzo Piano Building Workshop, a francia Ateliers Jean Nouvel vagy a spanyol Santiago Calatrava.

Januárban hirdetett nemzetközi pályázatot a Sencseni Operaház épületének megtervezésére a 12 milliós kínai város önkormányzata. Az új kulturális komplexum a legfontosabb eleme Sencsen az „Új korszak tíz nagy kulturális létesítménye” elnevezésű nagyszabású fejlesztési tervének. A beruházás célja, hogy az operaház világszínvonalú művészeti központként és nemzetközi kulturális találkozóhelyként minőségi kultúrát és pezsgést hozzon a kínai város életébe, egyben Sencsen új kulturális szimbólumává váljon.

A versenyeljárás volumenét és színvonalát jól érzékelteti, hogy a tervpályázatra többek közt olyan ikonikus építészirodákat hívtak meg, mint az olasz Renzo Piano Building Workshop, a francia Ateliers Jean Nouvel, a spanyol Santiago Calatrava, amerikai Diller Scofidio + Renfro, vagy a New York-i székhelyű Steven Holl Architects. A meghívottak egyenként 110 ezer angol fontban, míg a nyilvános felhívás során kiválasztottak 66 ezer fontnak megfelelő részvételi díjban részesülnek. A végső győztes 330 ezer fontos – mintegy 130 millió forint – honoráriumot kap majd.

A zsűri április 3-án hirdette ki, hogy a ZDA – Zoboki Építésziroda tervét is beválogatta a legjobb – nyilvános felhívás keretében benyújtott – anyagok közé. A további 11 shortlistre került tervező között olyan nemzetközileg is elismert irodák vannak, mint a japán Kengo Kuma & Associates, a holland UN Studio, vagy a dán Bjarke Ingels Group, valamint egy másik magyar cég a Robert Gutowski Architects. A meghívott tervezőkkel együtt így összesen 20 iroda marad versenyben és vehet részt a kulturális komplexum koncepciótervezésben. Ezt követően először hatra, majd háromra szűkítik a pályázók körét, az összesen négy fordulóból álló nemzetközi versenyeljárás végeredményét a tervek szerint augusztus 14-én hirdetik ki. 

A kiválasztott tervező feladata lesz, hogy a Kínát Hong Konggal összekötő Shenzen Bay Bridge közvetlen közelében kijelölt 17,5 hektáros tengerparti területre megtervezze a Sencseni Operaházat. A kiírás szerint az épületben egy 2300 férőhelyes nagy operaterem, egy 1800 férőhelyes hangversenyterem, egy 800 fős „kisebb” operaterem, egy multifunkcionális színházterem, egy kiállításoknak és egyéb rendezvényeknek otthont adó 23 ezer négyzetméteres közszolgálati- és kulturális tér, 55 ezer négyzetméteres garázs és üzemház is helyet kap majd. De a fejlesztés és a pályázat része egy további 52 ezer négyzetméteren elterülő, kiszolgáló helyiségeket – irodák, apartmanok stb. – magában foglaló épület, valamint egy önálló 3000 négyzetméteres művészeti szalonépület (urban art parlour) is.

Kína nem bevehetetlen birodalom a magyar építészeknek, hiszen a sencseni Nanshan Kulturális Központ megtervezésével már évekkel ezelőtt megvetettük a lábunkat az országban” – mondta Zoboki Gábor. A ZDA – Zoboki Építésziroda alapító-igazgatója kiemelte, hogy már önmagában az hatalmas eredmény, hogy az iroda tervkoncepciója shortlistre került. Szerinte a Müpa vagy a budapesti Operaház tervezése a távol-keleti országban is jó ajánlólevélnek bizonyult. „Azt tapasztaltuk, hogy Kínában kiválóan lehet érvényesülni azzal, amit a magyar építészek Kodály Zoltántól és Ybl Miklóstól megtanultak” – tette hozzá.

***

A ZDA – Zoboki Építészirodáról

A ZDA – Zoboki Építésziroda 1997-ben alakult, léptékére, beruházási portfóliója széles skálájára és jelentőségére tekintettel mára a közép-európai régió egyik legfontosabb építészeti műhelyévé vált. Az iroda meghatározó szerephez jutott a magyar tervezői piacon, s egyre több nemzetközi projektjére lehet büszke – például Kínában.

A ZDA megalakulása óta arra törekszik, hogy az építészeti dizájn magas minőségét professzionális műszaki tudással párosítsa – ennek hatékonyságát erősíti az iroda angolszász működési elve és módszertana. Az iroda nevét olyan kiemelkedő projektek jelzik, mint a budapesti Művészetek Palotája, a sencseni Nanshan Kulturális Központ, a törökbálinti Telenor székház vagy a Richter Kémiai Kutatóközpont tervezése. A ZDA építészeti koncepciója és tervei szerint újul meg az ország egyik legjelentősebb műemléképülete, a Magyar Állami Operaház.

A ZDA munkáit az elmúlt évtizedben számos hazai és nemzetközi díjjal jutalmazták, és jelentős sikereket ért el az egyedi technológiai hátterű kulturális épületek tervezésében, amelyre tekintettel számos külföldi megbízást nyert el. Az iroda alapító-igazgatója, Zoboki Gábor, Ybl-díjas építész.

Sajtókapcsolat:

Pulay Kristóf

Pressinform PR

Tel: 06 70 945 24 65

Email: pulay@pressinform.hu