zda logo png

Az ország egyik legmodernebb irodaháza az erdő közepén

"10 év kevés ahhoz, hogy megítéljük, milyen hatással van a környezetére egy épület"

Idén 10 éves a törökbálinti Telenor Ház, amely rengeteg egyedi megoldással épült a MÜPA-t is jegyző vezető építész Zoboki Gábor és a ZDA – Zoboki Építésziroda tervezésével. A tízéves évforduló kapcsán egy zártkörű bejáráson voltunk, végigjártuk az épületet, berepültük a környéket, interjúkat készítettünk és egy kerekasztal-beszélgetés során azt is megtudhattuk, hogy  mit gondolnak a szakértők a hazai irodaépítészetről, illetve az aktuális munkavállalói igényekről.

Tíz évvel ezelőtt, 2009-ben költözhetett be az új székházába a Telenor. A közel 12 ezer négyzetméteres törökbálinti irodaházat a ZDA – Zoboki Építésziroda tervezte és az egyik legnagyobb környezettudatos beruházásának számított. A tervek kidolgozása két évig, az építkezés pedig a környezettudatos kialakítás miatt két és fél évig tartott. A fenntarthatóság jegyében megépített ház, a környező nyolc hektárnyi terület csupán 7,55 százalékát foglalja el, a zöld területhez való közelség megtartása miatt pedig, ahol lehetett, még kerítést sem húztak fel. Az épületben környezetbarát gépészeti megoldásokat alkalmaztak, megújuló energián alapuló, geotermikus fűtő-hűtőrendszert alakítottak ki, illetve a melegvíz-ellátásának 60 százalékát 168 négyzetméternyi összfelületű napkollektor-rendszerrel biztosították. Energiahatékony kialakításának köszönhetően a székház éves szinten ötszáz háztartás szén-dioxid kibocsátását és áramfogyasztását képes megtakarítani.

A környezeti szempontok mellett, az emberközeliségre is odafigyeltek. A belső megtervezésénél cél volt, hogy nagy, tágas belső terek jöhessenek létre, hogy az épület bármely pontján – akár például a lécsőn találkozva – beszélgethessenek egymással a munkatársak. A nyitottságot nemcsak a nagy terekkel kívánták elérni, hanem azzal is, hogy nincsenek lezárt irodarészek, az egyes szobák közé pedig sokszor üvegfalat húztak fel a hagyományos helyett.

A Portfolió teljes írását ide kattintva érheti el:

Forrás: Portfolio.hu

Fotók: Telenor