zda logo png

Hamarosan elkészül a Pillar Irodaház

A Dózsa György úti Pillar Irodaházat hullámzó, aszimmetrikus formái és a belső zöld kertjének izgalmas utcai megnyitásai teszik egyedivé.

A négy épülettömbből álló irodaház terveit a ZDA – Zoboki Építésziroda készítette. A kiváló közlekedési kapcsolatokkal rendelkező irodaházban kétszintes mélygarázs, kávézó, étterem és konferenciaterem, valamint egyéb szolgáltató létesítmények is helyet kapnak.

A Pillar irodaház a Dózsa György út, Angyalföldi út, Botond utca és Kassák Lajos utca által határolt tömbben, a Váci úti irodafolyosó közvetlen közelében található. Az irodaháznak otthont adó telek nem fedi le a teljes tömböt, abban még két megmaradó lakóépület is található, melyeket a beruházás nem érint.

A terepszint feletti legmagasabb pontján 7 szintes – de tömbönként változó magasságú –, kimagasló minőségű, „A” kategóriás irodaház összesen több mint 29 ezer négyzetméter bérbeadható területtel bír, míg a föld alatti szintek összesen 14 ezer négyzetmétert tesznek ki.

Az emeleti szinteken napfényes, tágas irodatereket, míg a földszinten szolgáltató és kiszolgáló funkciókat alakítanak ki: 100 fős étterem, kávézó és konferenciaterem, valamint kisebb üzletek és szolgáltató helyiségek kapnak itt helyet. A kétszintes mélygarázsban 392 parkolóhelyet hoztak létre elektromos autótöltő-pontokkal, és egy autómosó is lesz a mélygarázsban. Atervezők a biciklivel közlekedőkre is gondoltak: a földszinten mintegy 200 darab kerékpárnak épül tároló, nagyobb részben épületen belül, kisebb részben a felszínen, három helyen, a közterületek felőli árkádokban elhelyezett tárolóban. (Épületen belül 170, felszínen pedig 30 db kerékpártároló kap helyet.) A kerékpárosok kényelmét öltözők és zuhanyozók is szolgálják majd.

Hullámzó épülettestek, aszimmetrikus formák

A többszörös FIABCI-díjas ZDA – Zoboki Építészirodának és a GTC Magyarország Ingatlanfejlesztő Zrt-nek nem ez az első közös projektje: több mint tíz éve készült el a szintén a ZDA által tervezett Dózsa György úti Spirál I. Irodaház, valamint tizenöt évvel ezelőtt adták át a Váci úti Center Point Irodaházat, amely sok tekintetben párhuzamot mutat a most tervezett fejlesztéssel.

A négy épülettömbből álló irodaház hangsúlyos városképi megjelenést kap: a keskenyebb és a szélesebb épületszárnyak váltakozása miatt hullámzó hatást keltő épülettestek és a lekerekített épületsarkok karakteres képet adnak az épületnek. A külső megjelenés tervezésénél fontos szempont volt a zártsorú beépítés fellazítása, ezért az épülettestek homlokzatát az utcafronttól „cour d’honneur” jelleggel visszahúzták, valamint teraszokkal és lépcsőkkel is lazították. Az épület a földszinten árkádokkal kapcsolódik a közterülethez.

A teljes cikk az Építészfórum oldalán olvasható ide kattintva.

Fotók: Gulyás Attila/Építészfórum