zda logo png

Köszönthet-e egy újabb aranykorszak az Operaházra?

Az Operaház titkaiba és újjászületésébe pillanthatnak be a nézők a magyar televízió új műsorában Zoboki Gábor építész kalauzolásában.

Operaláz – Az Operaház titkai és újjászületése

Zoboki Gábor építész kalauzolásában az Operaház titkaiba és újjászületésébe pillanthatnak be a nézők a magyar televízió új, 2019 októberében indult építészeti magazinműsorában. Az Operaházat, Magyarország kiemelt kulturális épületét az eredeti – Ybl Miklós tervei szerint 1884-ben hátrahagyott –, korhű állapotának megfelelően állítják helyre. Az épületbe a legmodernebb színház-technológiai, akusztikai megoldásokat építik, így a felújítást követően a közönség egy nemzetközi szinten is kimagasló színvonalú, 21. századi kulturális intézményt vehet birtokba. A budapesti Operaház építészeti és kultúrtörténeti értékeit is megismerhetik az érdeklődők a havonta jelentkező sorozatból.

Az 1. rész tartalmából:

Hozhat-e operajátszásnak új reneszánszot az épület felújítása, és válhat-e a 19. századi hőskorához hasonló trendi műfajjá az opera? Miért a legtökéletesebb alkotása Ybl Miklósnak a budapesti Operaház, és honnan merített ihletet? Zoboki Gábor építész Ókovács Szilveszterrel, a Magyar Állami Operaház igazgatójával, valamint építészekkel, művészettörténészekkel és az Operaház művészeivel közösen mutatja be, mennyiben határozza meg az opera műfaját az épület jellege, távolodik-e az opera a klasszikus operairodalomtól, és miként lehet átörökíteni Ybl hagyatékát a grandiózus építészeti csoda felújítása során.

Az Operaláz című sorozat első része feltárja a kulturális intézmény létrejöttének legfontosabb momentumait, valamint bemutatja az építészek az épülettel kapcsolatos, legfontosabb kihívásait: hogyan lehet nekifogni egy több mint 130 éves műemlék korszerűsítésének, milyen mérföldkövek mentén indult el a felújítás, hogyan állítható a 21. századi technológia az épület rekonstrukciójának szolgálatába?

Fotó: Bődey János