zda logo png

Most ért meg a kor arra, hogy vágyjunk Ybl gondolataira

Az Operaház felújításáról, az építészet sokoldalúságáról és a zengő terek tervezéséről is beszélt Zoboki Gábor a Kossuth Rádióban.

Mi a közös a budapesti és a szentpétervári művészetek palotájában, és milyen szempontokat kell figyelembe venni Kínában egy zenés előadó-művészeti központ megtervezésekor? Miben rejlik az építészet sokoldalúsága, és hogyan kapcsolódik a művészethez, valamint a pszichológiához? Farkas Szabolcs, a Kossuth rádió „Nagyok” című műsorában Zoboki Gáborral beszélgetett, aki Svábhegyhez való kötődése és munkásságának jelentős állomásai mellett arról is mesél, hogy miért különösen fontos az Operaház Ybl-kori örökségének áthagyományozása.

Zoboki Gábor szerint azért is különleges épület az Operaház, mert kevés olyan közintézmény van Budapesten, amely az eredeti funkcióját és falait is megőrizte. A házat szerinte a három felújítási korszakában, történelmi koroktól függetlenül nem sikerült „elrontani”, de korábbi átalakítások alkalmával helyreállítani sem tudták Ybl eredeti gondolatait. Az Ybl Miklós főművének tekintett Operaházhoz ugyanis már 1912-ben, alig 30 évvel az Operaház átadását követően hozzányúltak, akkor elsősorban a repertoár hirtelen megváltoztatása hozta a ház bővítésének igényét. A felújítást tervező Medgyaszay Istvánnak azonban mindössze hat hónapja volt arra, hogy átalakítsa – házi színpaddal, festő műteremmel bővítse az épületet, és 200 fővel megnövelje a nézőszámot.

Az építész szerint most ért meg a kor arra, hogy vágyjunk újra Ybl gondolataira, ezért az épület felújításakor fontos kérdés volt annak mélysége és léptéke: azaz, hogy egy 5-10 évre szóló működést biztosító átalakítást végezzenek, vagy egy olyan mély rekonstrukciót, amely visszatér a 135 évvel ezelőtti Ybl-korabeli állapothoz. Ő ez utóbbi mellett tette le a voksot.

Az építész az Operaház rekonstrukciója mellett arról is beszél, hogy meg tudja-e nyugtatni Bach a dugóban ülve, és miért gondolja, hogy az építész szakma alulreprezentált a mai közbeszédben. A több mint 22 éve működő ZDA-Zoboki Építésziroda vezetője szakmáját egy nagyobb, holisztikus rendszer elemeként értelmezi, és vallja, hogy építészirodája sikereinek kulcsa az igényes komplexitásban rejlik.

A teljes műsor itt hallgatható meg: https://www.mediaklikk.hu/kossuth-radio/cikk/2019/05/07/nagyok-zoboki-gaborral/