zda logo png

Radnóti Miklós Gimnázium felújítása és korszerűsítése

Tervezési státusz
Terv
Tervezési év
2015 - 2017
Tervezési terület
12 000 m2
Tervezési helyszíne
Budapest
Vezető tervező
Zoboki Gábor DLA habil., egyetemi tanár
Építész tervezők
Kakas László, Brodszky Balázs, Gyovai Tamás, Fekete Attila, Antmann Somogyi András, Györgyi Csenge, Gál Bence, Lasztóczi Péter, Szabó Valéria
Főbb társtervezők
Demeter Design Studio, STR-Design Kft., Trikád Bt., Artvill Mérnökiroda Kft., Újirány Tájépítész Kft., Firetech Hungary Kft., VIRON Kereskedelmi és Szolgáltató Kft., Arató Akusztikai Kft., Delta Expert Kft., Körkép Kft., Toppedion Kft., Dr. Déry Attila, Design Stúdió Kft., ORBIS-XXI Műszaki Tervező és Szolgáltató Kft., Környezetgyár Kft.
Megbízó
Elte Radnóti Miklós Gyakorlóiskola Alapítvány

A Radnóti Miklós Gimnázium Lajta Béla épület a kulturális és építészeti örökség része. Az épület állapota, valamint a funkcionális hiányosságok szükségessé teszik a sürgető rekonstrukciót, ami nélkül az iskola mindennapi működése is veszélyben van.

A 21. században lényegesen megváltoztak a tendenciák, amelyek az iskolás diákok általános viselkedését, egyben az iskolai környezetet meghatározzák. Ennek következtében a hagyományos pedagógiai módszerek, valamint oktatási térstrukturák nem tudnak minden újszerű igénynek eleget tenni. Ezért a kortárs iskolatervezés alapvetően új szempontokat kíván. Több aktuális tanulmány foglalkozik a 21. századi iskolák tervezési tendenciáival és az alábbi gondolatokat hangsúlyozzák:

– a mai iskolai környezet flexibilis, változó térstruktúrákat igényel

– meghatározók a természetes fénnyel elátott terek, amelyek ösztönzik a diákokat a nyitottságra

– a természetes anyaghasználat stimulálja a gyerekeket

– ahogyan a mai iroda környezetek is követelik, sokféle, közösségteremtő és kollaborációs zónára van szükség

– az iskolaterek egyszerre segítsék a diákokat az erős individuum-tudat kialakításában, ugyanakkor legyen közösségteremtő erejük is

– fontos és meghatározó a színek használata