zda logo png

Zoboki Gábor DLA habil., Kossuth- és Ybl-díjas építész


Ügyvezető igazgató, vezető építész

Zoboki Gábor szakmai útja az ország legjelentősebb műhelyeiben (KÖZTI Rt., BUVÁTI Rt.) indult, kiváló építész mesterek társaságában. Saját irodája megalapítása óta jelentős projektek vezető tervezője, az iroda fő designere, ötletadója és vezetője.
Pályáját fiatal kora ellenére nagy léptékű, összetett feladatok jellemzik. BUVÁTI-nál megalakított Városháza műterem volt az első olyan műhely, ahol már önállóan megmutathatta képességeit. Itt formálták meg Budapest történeti Középső Belvárosának, a város szívének tekinthető városközpont új irányokat mutató részletes rendezési tervét. A feladat hatalmas mennyiségű adat feldolgozását jelentette, a szerteágazó hatósági és szakhatósági egyeztetés és kapcsolattartás során.

A 90-es évek vége felé jelentős változások elé nézett a magyar gazdaság és társadalom, így az állami vállalati létforma is megkérdőjeleződött. Lehetőség nyílt arra, hogy Zoboki Gábor néhány társával megalakítsa a jelenlegi cég jogelődjét, a Zoboki és Társai Építészirodát, melynek a Városháza projekt befejezése lett az első feladata. Később további megbízások érkeztek, melyek igazolták munkájuk sikerét. Ezt követően Demeter Nóra csatlakozása után, a már Zoboki-Demeter és Társaik Építésziroda néven folytatták munkájukat.
Eddigi legösszetettebb szakmai feladata a budapesti Művészetek Palotája megtervezése volt, ahol építészeti és technológiai szempontból is sikerült példaértékű épületegyüttest létrehoznia.

Ezzel a beruházással Budapest a legkorszerűbb, világszerte az elsők között számon tartott hangverseny helyszínek sorába lépett. Az itt megszerzett építészeti, technológiai és szervezési tapasztalat révén olyan egyedülálló tudásra tett szert a Zoboki-Demeter és Társaik Építésziroda, melyet a további nagy volumenű projektek lebonyolítása során tovább kamatoztat. Így az iroda számos más helyről is kapott felkérést hasonló létesítmények tervezésére (Surgut – Szibéria, Pécs, Shenzhen – Kína, Zeneakadémia Budapest). A MÜPÁ-val való együttműködés azóta is folyamatos: állandó a kapcsolatok bővítésében Zoboki Gábor részvétele, hiszen a térségben egyedülálló tudású ház kiterjedt kapcsolatrendszert ápol mind Európában mind a tengeren túl.

Zoboki Gábor a Magyar Építész Kamara és a Magyar Építész Szövetség aktív tagja, számos fővárosi és kerületi tervzsűrin mint résztvevő és mint zsűror is szerepel. Jelentős tervpályázatok díjnyertes tervezője, vagy tervező team tagja, munkásságát a magyar és nemzetközi építész szakma legjelentősebb díjaival jutalmazta. Publikációi szakmai folyóiratokban jelennek meg, recenziókat és kritikákat kapott e folyóiratokon kívül napilapokban is.
Tárgyalási nyelve angol, ezen kívül német, orosz és francia nyelvtudással rendelkezik.
Zenerajongó.
Zoboki Gábor munkamódszerére a komplex megközelítés jellemző, azaz az építészeti kereteken és műszaki feltételrendszeren túl a feladatok gazdasági, művészeti szempontjait is érvényesíti.

Zoboki Gábor díjai:

 • Jože Plečnik-díj ( Operaház rekonstrukciójáért, Prága), 2022
 • Pollack Mihály Emlékérem, 2022 PTE
 • Kossuth-díj, 2022
 • Príma Primissima Díj (Jubileumi Primissima Díj kategóriában), 2012
 • FIABCI Diploma, 2012 (Most succesful participation)
 • Pro Architectura díj, 2011, Oláh Éva, Tóth Zoltán, Zoboki Gábor megosztva (Richter Kémiai Kutatóközpont, Budapest)
 • Csonka Pál Emlékérem, 2010, Zoboki Gábor, Gonda Ferenc (Művészetek Palotája, Budapest – az építész-szerkezettervező páros közös díja)
 • Pro Architectura Újbuda, 2009 (XI. kerületi kimagasló tervezői munkájáért)
 • Ybl Miklós-Díj, 2008 (Magas színvonalú, sokrétű építészeti munkásságért)
 • „Budapestért” díj, 2007 (Nemzetközileg is kimagasló építőművészeti tevékenységért)
 • Pro Architectura díj, 2006 (Művészetek Palotája, Budapest)
 • Magyar Köztársaság Érdemrend Lovagkeresztje, 2005
 • Príma Díj, 2005