zda logo png

A tenger morajlását is megfestették az Operaházban

A Operaház lépcsőháza az épület egyik legtitokzatosabb helyisége. Morajló tenger és csörgedező patak kel életre a falain.

Az Operaláz legújabb része az Ybl által tervezett épület díszítőfestéseinek mesés világába vezeti be a nézőt. A díszlépcsőházba érve nem lehet szó nélkül elmenni a szekkó technikával készült grandiózus falképek mellett, amelyek Feszty Árpád keze nyomát viselik, és egy-egy hangot – tenger morajlása vagy patak csörgedezése – keltenek életre. A restauráció kezdetekor kiemelt szempont volt a 135 éves felületek megőrzése és továbbhagyományozása, ezért a felújítást, a felületek tisztítását és újrafestését hosszan tartó tudományos kutatás előzte meg.

Az Operaház egykori akusztikai hangzásvilágát a színpadnyílás körüli felületek, valamint a színpad előtti tér felületének minősége határozta meg. Az Ybl által használt fa-, valamint gipszfelületek tökéletes akusztikai paraméterei nélkül elképzelhetetlen lett volna az a bársonyos hangzásvilág, amely az Operaházban megszólaló műveket jellemezte – a modernizálás során ezért ezeknek az anyagoknak a továbbélése épületfizikai szempontból is rendkívül fontos.

A készülő Operaház nem csak az előadóművészek munkáját, hanem a közönség kényelmét is szolgálni hivatott. Az Ybl-korabeli, Thék Endre által készített gyönyörű míves ülőbútorok egy részét restaurálják, de például a nézőtéri székeket, amelyek a korábbi átalakítások során már eltűntek, nem tudják és nem is lenne célszerű helyreállítani. A székek tervei sincsenek már meg, illetve azok a 21. századi öltözködésnek sem felelnének meg. A kiszolgálóterekbe modern ülőbútorok kerülnek, a páholyokba olasz mintára foteleket helyeznek el, és okosszékek is szolgálják majd a közönséget, amelyekben akár Wagner többórás művei is teljes kényelemben élvezhetők.

Operaláz – Az Operaház titkai és újjászületése c. műsorról

Zoboki Gábor építész kalauzolásában az Operaház titkaiba és újjászületésébe pillanthatnak be a nézők a magyar televízió új, 2019 októberében indult építészeti magazinműsorában. Az Operaházat, Magyarország kiemelt kulturális épületét az eredeti – Ybl Miklós tervei szerint 1884-ben hátrahagyott –, korhű állapotának megfelelően állítják helyre. Az épületbe a legmodernebb színház-technológiai, akusztikai megoldásokat építik, így a felújítást követően a közönség egy nemzetközi szinten is kimagasló színvonalú, 21. századi kulturális intézményt vehet birtokba. A budapesti Operaház építészeti és kultúrtörténeti értékeit is megismerhetik az érdeklődők a havonta jelentkező sorozatból.

Kép forrása: Fortepan/Adományozó