zda logo png

Örökös Művészekkel járták be az épülő Operaházat

Zoboki Gábor és Sághi Attila ismertették a művészekkel a felújítás építészeti koncepcióját, a rekonstrukció állását és további lépéseit.

A Magyar Állami Operaház Örökös Tagjainak, Kossuth-, Liszt és Bartók-Pásztory-díjas művészeknek tartott épületbejárást a felújítás alatt álló Operaházban Zoboki Gábor építész, a rekonstrukció tervezője és Sághi Attila, az Operaház felújítását felügyelő a Városliget Zrt. műszaki vezérigazgató-helyettese.

A bejárás alkalmával részletesen bemutatták a felújítás építészeti koncepcióját, valamint tájékoztatták a művészeket a rekonstrukció állásáról, a következő hónapok várható munkálatairól, és megtekintették az átalakítás alatt álló nézőteret is. Ismertették az akusztikai munkálatok jelentőségét és az építkezés kihívásait is. Zoboki Gábor kiemelte, hogy a hasonló léptékű épületek átfogó rekonstrukciója a világban minimum hat-tíz évig tart, és több európai Operaházban nagyon hasonló akusztikai átalakításokat végeztek el, mint amit Budapesten is terveznek. 

Zoboki Gábor hangsúlyozta, hogy a még hátralévő tervezési munkák során számít az Örökös Tagok célzott szakmai segítségére, hiszen számos olyan kérdés van az akusztikától az egyes termek jövőbeli funkciójával kapcsolatban, amelyet csak a házban évtizedeket eltöltő, és az épületet művészként használók ismerhetnek.

A résztvevő Örökös Tagok nevében Kovács János karmester, mesterművész megköszönte, hogy részt vehettek a bejáráson, és támogatásukról biztosította a rekonstrukció vezetőit annak érdekében, hogy a művészek, illetve a közönség mielőbb birtokba vehessék a megújult Operaházat.