zda logo png

Az építészet lényegében környezetszennyezés

Nagyon fontos megérteni azt, hogy a régi épületeket a bontás helyett meg is lehet menteni és sok esetben meg is éri megmenteni” – mondta Zoboki Gábor a Magyar Építőművészek Szövetsége (MÉSZ) új Auditórium címmel indított podcastjában, amelyben Zubreczki Dáviddal beszélgetett az Operaház rekonstrukciójáról, és többek között arról, hogy az építészeti döntések hogyan befolyásolják emberek életét, egészségét.

„Van pont az Operaház fejújításánál, ahol meg kell kérdezni Yblt, hogy szabad-e?” – tette fel a kérdést Zoboki, és beszélt azokról a „Houdini-helyzetekről”, amelyek mind egy-egy „Tibi csokis minipályázatot” jelentenek az irodán belül.

A beszélgetés elején Zubreczki felvetette, hogy egy olyan erős, markáns stílussal bíró személyiség, mint Zoboki hogyan nyúl egy másik építész munkájához? „Ma már, 58 évesen, és 30 évet a pályán töltve azt gondolom, hogy szinte mindegy egy alkotó embernek, hogy egy önálló, saját maga által kreált építészeti testbe költözteti bele a szellemiségét vagy felveszi Ybl köntösét (szellemét, ceruzáját, sétapálcáját, nyelvtudását, feleségét, műveltségét, mindent, amit egy ilyen alkotóról tudni kell), és ezt a kaméleonlétet próbálja megélni.”

„Nem az örökségvédelem itt a kérdés, hanem a környezetvédelem. Ez az, amit az építészeknek fel kell fogni. Vége. Lezárult egy korszak.

A teljes cikk itt olvasható: https://www.octogon.hu/epiteszet/zoboki-lezarult-egy-korszak/ ,
Az adás pedig itt hallgatható vissza: https://www.zubreczkidavid.hu/post/opera_operah%C3%A1z_zoboki_g%C3%A1bor_podcast

A Magyar Építőművészek Szövetsége (MÉSZ) Auditórium podcast adásaiban hétről hétre bemutat egy házat és egy építészt, aki újragondolta. Olyan példákat, ahol sikerült új életet lehelni egy régi házba. Az építészekkel Zubreczki Dávid „építészeti mesemondó” beszélget, aki 15 éve foglalkozik építészeti témákkal, de ez az első alkalom, hogy saját podcast műsorral jelentkezik.

Forrás: Octogon.hu
Fotó: MÉSZ/Madaz podcast