zda logo png

Magyar építészsiker Kínában

Kína ma a világ építészetének talán az egyik legfontosabb helyszíne, gombamód nőnek ki a földből hatalmas kulturális és közösségi épületek. A nemzetközi tervpályázatokon a világ legnevesebb építészirodái versengenek.

Shenzhen Dél-Kína egyik legintenzívebben fejlődő gazdasági központja, 40 év alatt egy halászfaluból 20 milliós metropolisszá nőtte ki magát. A város növekedése azonban meglehetősen aszimmetrikus volt, mert miközben lélekszámba, valamint a gazdaságot és a termelést támogató infrastruktúra terén nagyon erősen fejlődött, addig a közösségi-kulturális épületek tekintetében lemaradásban van.  „Most jutott el oda Shenzhen, hogy ezen a téren is előrelépjen, és a város születésének 40. évfordulója apropóján tíz kulturális épületet építenek a következő években, amelyekre nagyszabású tervpályázatokat írtak ki. A pályázatokon, amelyek közül a ZDA építész iroda kettőn is elindult, nemzetközileg ismert nagy építészirodák sokasága versenyzik, mert Kína mindenki számára, aki a kulturális építészet területén mozog a fenti okokból hatalmas lehetőség.  Ezért is rendkívül komoly elismerés, hogy A ZDA terve második díjat nyert a shenzheni Nemzetközi Előadóművészeti Központ pályázatán.

De mit jelent egy magyar építésziroda számára, ha egy nagy nemzetközi megmérettetésen második díjat nyer? Mi az a plusz, ami miatt a magyar terv sikert érhetett el? Erről beszélgetetett a Katolikus Rádióban Csiszér András design igazgatónkkal Sályi András.

A teljes beszélgetés itt hallgatható meg:

https://www.katolikusradio.hu/archivum.php?firstaudioid=17&mev=2021&mho=05&mnap=04&mora=17&mperc=30