zda logo png

Az Operaház ezer arca

Nyomozás az Operaház 130 éves falai között. Hogyan és miért változott meg az épület eredeti belső színvilága több mint 130 éves története során?

Képes-e megőrizni az Operaház eredeti építészeti jegyeit a rekonstrukció során? Mi az építész szerepe egy műalkotás esztétikai képének megalkotásakor? Ilyen és ehhez hasonló kérdésekre keresi a választ az Operaláz c. műsor legújabb epizódja. A műsor feltárja az épület egyes korait őrző, különleges atmoszférát kölcsönző színvilágát, megmutatja, melyek azok az épületrészek, amelyek alapvető változáson mentek keresztül az Ybl Miklós által tervezett Operaház születése óta. Miként  változtatja meg a nézői érzékelést a rekonstrukció, mi jelenti a legnagyobb kihívást az építészek számára, és mi a kapcsolat építészet és pszichológia között?

Operaláz – Az Operaház titkai és újjászületése c. műsorról

Zoboki Gábor építész kalauzolásában az Operaház titkaiba és újjászületésébe pillanthatnak be a nézők a magyar televízió új, 2019 októberében indult építészeti magazinműsorában. Az Operaházat, Magyarország kiemelt kulturális épületét az eredeti – Ybl Miklós tervei szerint 1884-ben hátrahagyott –, korhű állapotának megfelelően állítják helyre. Az épületbe a legmodernebb színház-technológiai, akusztikai megoldásokat építik, így a felújítást követően a közönség egy nemzetközi szinten is kimagasló színvonalú, 21. századi kulturális intézményt vehet birtokba. A budapesti Operaház építészeti és kultúrtörténeti értékeit is megismerhetik az érdeklődők a havonta jelentkező sorozatból.

Fotó: Bődey János