zda logo png

Sztárépítészek méltatták a ZDA Sencsenben második díjat nyert tervét

A sencseni Nemzetközi Előadóművészeti Központ tervpályázatáról kérdezte az InfoRádió Zoboki Gábort.

Megosztott második díjat nyert a Zoboki Építésziroda a sencseni Nemzetközi Előadóművészeti Központ tervpályázatán, amelyen a zsűri világsztár építészekből állt.

A döntőben világsztárokkal, köztük a végső győztes New York-i Ennead Architects-szel volt versenyben a magyar építészcsapat – számolt be az InfoRádiónak Zoboki Gábor Ybl-díjas építész, az iroda alapító-igazgatója.

A nemzetközi tervpályázatot tavaly júliusban írták ki a kínai metropolisz, Sencsen Futian negyedének új, világszínvonalú előadóművészeti központjának megtervezésére. Az egykori halászfalut ma 16 millió ember lakja, olyan, mint New York volt száz 100 évvel ezelőtt – mondta Zoboki Gábor.

„Kultúra nincs, viszont a város az üzleti és a társasági élet közepe lett” – fogalmazott. A világ legnagyobb építészeivel terveztetnek most meg Sencsenben tíz óriási beruházást, ebben a sorozatban már a második tenderbe került be a Zoboki Építésziroda. A tenderek háromkörösek: anonim kiválasztás után meghívásos alapon is megkeresnek tervezőket, végül a legjobbnak ítélt 4-5 tervet újraterveztetik. Ebbe az utolsó körbe került be az iroda a Nemzetközi Előadóművészeti Központ tervpályázatán, itt ért el második helyezést.

Zoboki elmondása szerint a legtökéletesebb és legtisztább építészeti pályázatok zajlanak Kínában, ilyenen vettek részt ők is.

„Nemcsak a város vezetése és helyi építészek képviseltetik magukat a zsűriben, de a legnagyobb sztárépítészeket hívják meg” – mondta.

„Ritka, hogy az ember munkáját ilyen megkérdőjelezhetetlen világsztárok méltatják” – tette hozzá. Értékelésében a tervezett épület funkcionális kidolgozottságát és egyedi színháztechnológiai megoldásait emelte ki a zsűri.

A teljes interjú az alábbi linkre kattintva érhető el:

https://infostart.hu/kultura/2021/04/17/sztarepiteszek-meltattak-a-zoboki-epitesziroda-sencsenben-masodik-helyezett-tervet