zda logo png

Ybl eredeti rajzai nyomán festik újra a vasfüggöny absztrakt mintáit

Egészen varászlatos lesz az Operaház hármas függönyrendszere – vas, fa és textilfüggőny is lesz a megújult zenepalotában.

Egészen varászlatos lesz az Operaház hármas függönyrendszere – vas, fa és textilfüggőny is lesz a megújult zenepalotában.

2022 március 12-én a megújult, felújított Operaház már gálaműsorral köszönti azokat, akik az építkezést segítették, támogatták, illetve benne voltak ebben a közel 4 éves folyamatban. Március 14-én pedig Erkel: Hunyadi László című operája hangzik majd el a falak között, addig a szakembereknek nemcsak az épületet kell befejezniük, de a próbaüzemeket is le kell folytatniuk. „Ezen a ponton már hétről hétre óriási, jól megfigyelhető változások lesznek a házban” – mondja Zoboki Gábor építész.

A kor elvárásainak megfelelően Ybl Miklós úgy tervezte az Operaházat, hogy a karzaton helyet foglaló közönség, és a zsöllye szinten, illetve a páholyokban ülő arisztokrácia ne találkozzanak egymással. Ebben fontos szerepe volt a karzatlépcsőnek, amely az utcaszintet közvetlenül a karzattal kötötte össze. Ezt a lépcsőházat a felújítást végző szakemberek most a 21. század igényeinek megfelelően tervezték át. Lifteket építettek bele, hogy ezáltal a ház minden szintje könnyen megközelíthető legyen. Újratervezték a lépcsőt is, így a vezérszintekre is egyszerűen el lehet jutni. „A felújítás végére a szintek között gyakorlatilag akadálymentesen is lehet majd közlekedni” – mondja Simon Mónika építész.

A rekonstrukció során a szakemberek arra törekedtek, hogy a főlépcsőház boltozata visszaköszönjön a lift körüli belső magban is. A burkolatok már nem voltak eredetiek a karzatlépcsőnél, ugyanis 140 év alatt itt amortizálódtak le legjobban a felületek, de a tervezők megtalálták az archív terveket, amelyeken egyértelműen látszott, hogy Ybl Miklós milyennek szerette volna látni ezt a lépcsőházat. Ugyanakkor arra is törekedtek, hogy ne egy az egyben építsenek be eredeti elemeket, hanem a részletgazdagság megőrzése mellett érzékelhető legyen a látogatónak, hogy mi az, ami új, és mi régi. Az átvezető a főlépcsőházba így harmonikus átmenetet képez, emellett menekülőútként is szolgál, ezért tűzálló burkolatokat kapott.

„Ybl mindenhol úgy szerkesztette a lépcsőket, hogy a padlón egy részletgazdag terrazzo vagy mozaik minta látható, a falon architechtonikus elemek pillérekkel és pilaszterekkel, a boltozat pedig egy díszítőfestett szőnyegmotívum. Ezt a mintát mi is megtartottuk, és a lépcsőket ugyanabból a mészkőből készítettük, amelyből a főlépcsőház lépcsői is épültek” – mondja Simon Mónika.

Az Operaláz 36. részéből az is kiderül, hogy a felújított Operaház háromrétegű függönyt kap a proszkéné nyílásba. Kívül található a vasfüggöny, amely a balesetek elhárításához nyújt segítséget. Mögötte lesz látható a festett fafüggöny, ami a korabeli reneszánsz függöny-kultúrát idézi majd vissza. Legbelül pedig egy gyönyörű, kézzel varrt textil függöny fogja elkápráztatni a közönséget.

„A vasfüggönyt díszítő allegorikus képet a szakemberek Ybl Miklós eredeti rajzai szerint készítették el, oly módon, ahogy az eredetileg is lehetett. De az sem kizárt, hogy ez a kép sosem volt a vasfüggönyön, az Operaház atyjának archív tervei mindenesetre rögzítik. Ennek a képnek az absztrakt változatát most óarany háttérre, egyiptomi kék festéssel állították elő” – avatja be a nézőt Zoboki Gábor.

Operaláz – Az Operaház titkai és újjászületése c. műsorról

Zoboki Gábor építész kalauzolásában az Operaház titkaiba és újjászületésébe pillanthatnak be a nézők a magyar televízió új, 2019 októberében indult építészeti magazinműsorában. Az Operaházat, Magyarország kiemelt kulturális épületét az eredeti – Ybl Miklós tervei szerint 1884-ben hátrahagyott –, korhű állapotának megfelelően állítják helyre. Az épületbe a legmodernebb színház-technológiai, akusztikai megoldásokat építik, így a felújítást követően a közönség egy nemzetközi szinten is kimagasló színvonalú, 21. századi kulturális intézményt vehet birtokba. A budapesti Operaház építészeti és kultúrtörténeti értékeit is megismerhetik az érdeklődők a havonta jelentkező sorozatból.