zda logo png

Karmelita kolostor

Tervezési státusz
Megvalósult
Tervezési év
2014 - 2018
Tervezési terület
17 600 m2
Tervezési helyszíne
Budapest
Vezető tervező
Silvester Csaba, Csiszér András
Építész tervezők
Zoboki Gábor DLA habil., egyetemi tanár, Reppert Béla, Finta Endre, Szlabey Balázs, Lasztóczi Péter, Antmann Somogyi András, Fekete Attila, Sztankó Gerda, Rutkai Pál, Kovács Eszter, Scheibl Lilla
Főbb társtervezők
Vision Építésziroda Kft., Tripartitum Építészműhely Kft., MádiLáncos Studio Kft., Földvári Mérnökiroda Kft., Körös Consult Kft., HungaroProject Mérnökiroda Kft., Pataky és Horváth Építésziroda, Objekt Tájépítészet, ProUrbe Kft., Arató Akusztika Kft., Körkép Kft., Design Studio Kft., Homologue CS Kft., Limes Model Kft.
Megbízó
Miniszterelnökség

A budavári karmelita kolostor 300 éves épületegyüttese a vár és a polgárváros között elterülő Palotanegyed meghatározó épülete. A 230 éve közigazgatási, kulturális célokat szolgáló épületbe most a Miniszterelnökség – korábban az Országházban székelő – vezetése költözött.

A meglévő épület a kolostorok klasszikus elrendezését követi, belső udvart keretező szárnyakkal és kerengő folyosókkal. Az épület kötött alaprajzi kialakítása és az eredeti kolostor funkciójából adódó adottságok komoly feladat elé állították a tervezőket. Egyszerre kellett megfelelni a műemléki elvárásoknak, a hivatal funkcionális igényeinek és ki kellett alakítani az állami protokoll megfelelő környezetét is. A műemléki szempontok maximális figyelembe vételével rejtve alakítottuk ki a gépészeti és az egyéb speciális technológiák rendszereit.

A templomszárnyat már a XVIII. század végén faszerkezetű színházzá alakították, majd az 1970-es évekbeli átépítés során a templomteret vasbeton födémekkel osztották fel. A felújítás során kibontottuk ezeket a födémszerkezeteket, a befalazott templom ablakokat és visszaállítottuk a nagy belmagasságú eredeti teret. Ez az impozáns tér kiválóan alkalmas protokolláris események, kulturális és társadalmi rendezvények számára.

A meglévő műemlék épület melletti üres telekrészen egy új, a hivatali funkciót kiegészítő irodaépület került elhelyezésre a korábban itt álló, a II. világháború után elbontott épület helyén. A modern belső kialakítású épület a mindennapi hivatali életnek nyújt praktikus keretet. A külső megjelenését a vári hangulathoz illeszkedő kőburkolatos, időtálló architektúra jellemzi.