zda logo png

Kastélyosdombó Térségfejlesztési Központ

Tervezési státusz
Terv
Tervezési év
2021
Tervezési terület
1 650 m2
Tervezési helyszíne
Kastélyosdombó
Vezető tervező
Zoboki Gábor DLA habil., egyetemi tanár, Csiszér András, Kiss Laura
Építész tervezők
Jaczó Anna, Iványi Réka
Főbb társtervezők
Pagony Táj és Kertépítész Iroda Kft.
Megbízó
Magyar Ökumenikus Segélyszervezet

Kastélyosdombó az Ökumenikus Segélyszervezet regionális jelentőségű központja, amely szociális és regionális mintaprogramként, valamint képzési központként is fontos szerepet tölt be.

A település központjában található egykori magtár és környékének rekonstrukciója a ZDA-Zobok Építésziroda és a Pagony Táj- és Kertépítészet pro bono felajánlott koncepcióterve alapján új mérföldkő mind a térségben betöltött központi szerepe, mind a helyi közösség megerősítése szempontjából.

Mivel az egyutcás falu központja jelenleg a bolt előtti járda, régóta igény volt egy igazi, karakteres faluközpontra.

Az évtizedek óta elhagyatott, egyedülálló elhelyezkedésű központi raktárépület újragondolása és felújítása a térség meghatározó közösségi terét fogja létrehozni. Az épület otthont ad majd a környékbeli gazdák szakmai fórumainak, egy egyedülálló termelői piacnak, valamint közösségi és családi rendezvények helyszínének. Az épület felső szintjén a pajtaszállások hiánypótló piacát teremtik meg, amely a térség jelentős kerékpáros turizmusára épít – a keletkező bevételek pedig hozzájárulnak a regionális fejlesztési program fenntartásához.

A magépület mellett egy későbbiekben egy 150 fő befogadására alkalmas, egész évben nyitva tartó rendezvénycsarnok és a hozzá tartozó kiszolgálóblokkok épülnek. A különálló épületeket egy összefüggő pergola-rendszer köti majd össze. Ez biztosítja majd az esővédett közlekedést az épületek között, és különböző tereket is meghatároz: az új falu főterét, a buszvárót, a piactér és a rendezvények számára kialakított különálló fedett teraszok.