Kastélyosdombó Térségfejlesztési Központ

Tervezési státusz
Terv
Tervezési év
2021
Tervezési terület
1 650 m2
Tervezési helyszíne
Kastélyosdombó
Vezető tervező
Zoboki Gábor DLA habil., egyetemi tanár, Csiszér András, Kiss Laura
Építész tervezők
Jaczó Anna, Iványi Réka
Főbb társtervezők
Pagony Táj és Kertépítész Iroda Kft.
Megbízó
Magyar Ökumenikus Segélyszervezet

Kastélyosdombó az Ökumenikus Segélyszervezet regionális jelentőségű központja, amely fontos szerepet tölt be szociális és térségfejlesztési modellprogramként, valamint képzési központként egyaránt.

Mind a térségi központi szerep, mind a helyi közösség erősítése szempontjából újabb mérföldkövet jelent a település központjában található egykori magtár és környezetének rekonstrukciója, mely a ZDA-Zoboki Építésziroda és a Pagony Táj- és Kertépítészeti Iroda pro bono felajánlott koncepcióterve alapján valósulhat meg.

Mivel az egyutcás falu központját főtér hiányában jelenleg a bolt előtti járdaszakasz jelenti, hosszú idő óta igény volt már egy tényleges, karakteres faluközpont kialakítására.

A kivételes elhelyezkedésű, mégis évtizedek óta használaton kívül pusztuló magtár épületének újragondolásával és felújításával a környék egyik meghatározó közösségi tere jön létre. Otthont ad a térségben élő gazdák szakmai fórumainak, egy egyedülálló termelői piacnak, valamint alkalmas közösségi és családi események méltó megtartására is. Az épület felső szintjén hiánypótló pajtaszállás létesül, mely elsősorban a környéken jelentős kerékpáros turizmusra építene – a befolyó bevételek pedig hozzájárulnak a térségfejlesztési program fenntartásához.

A magtár épületéhez kapcsolódóan egy későbbi ütemben épülhet majd meg egy 150 fő befogadására alkalmas, egész évben használható rendezvényterem, illetve annak kiszolgáló blokkjai. A különálló épületeket az összefüggő pergolarendszer fogja össze. Egyrészt ez biztosítja az esővédett közlekedést az épületek között, másrészt különböző tereket jelöl ki: a falu új főterét, a buszvárót, a piacteret, valamint rendezvények megtartására alkalmas, szeparált fedett teraszokat.