zda logo png

Művészetek Palotája, Szentpétervár

Tervezési státusz
Terv
Tervezési év
2009 - 2011
Tervezési terület
100 000 m2
Tervezési helyszíne
Oroszország, Szentpétervár
Vezető tervező
Zoboki Gábor DLA habil., egyetemi tanár, Demeter Nóra
Építész tervezők
Silvester Csaba, Turi Zoltán, Csiszér András, Szatmári Gábor, Rajnai Csaba, Rózsás László, Tolnai Linda, Erőss János ✝, Országh István
Főbb társtervezők
Lőrincz Áron, Strack Lőrinc, Tompai Zsuzsa, Ed Arenius, Damian J. Doria (Artec Consultants), Józsa Gusztáv (Józsa és Társai 2000 Kft.), Markovits Péter (MTM Tervező Mérnökiroda), Kolarovszki László, Nyári Balázs (Körös Consult), Máramarosi András, Ritzl András (KÖZTI)
Megbízó
TriGránit Rt.

A Trigránit Zrt., mint fejlesztő számára kidolgozott koncepció egy új városközpont létrehozásának lehetőségeit vizsgálta a szentpétervári Vasziljevszkij-szigeten, melynek kikötői nagy jelentőséggel bírnak a város építészeti és intézményi életében és itt található Oroszország egyik legnagyobb egyeteme. Az eredeti tanulmányban vegyes hasznosítású fejlesztés keretében kereskedelmi komplexumot párosítottunk lakó, iroda és szálloda funkcióval, valamint egy nagy televízió-produkciós studió elhelyezésével. A tervezett szinergikus működésű komplexum kiváló szolgáltatást biztosít a terület lakossága és a város üzleti élete számára.

A második változat egy befektetői PPP pályázat építészeti munkarészét képezte. Itt vegyes hasznosítású fejlesztést javasoltunk: a beruházás szívébe egy összetett technológiai elvárásoknak megfelelő, Szentpétervár kulturális hagyományait korszerűen megőrző és megújító multifunkcionális létesítményt helyeztünk, hangverseny-, konferencia- és kiállítási lehetőséggel. Az 1800 fős, változtatható akusztikájú hangversenyterem mellett helyet kapott egy kiállítási és rendezvényközpont, valamint egy 2500 fős konferenciaterem.  Az átfogó komplexum telepítése különböző dinamikus külső és belső tereket eredményezett, új városközpontot hozva létre Szentpéterváron.