zda logo png

Nemzeti táncszínház

Tervezési státusz
Megvalósult
Tervezési év
2014 - 2018
Tervezési terület
8450 m2
Tervezési helyszíne
Millenáris Park, Budapest
Vezető tervező
Orlovits Balázs
Építész tervezők
Zoboki Gábor DLA habil., egyetemi tanár
Főbb társtervezők
Lente András, CÉH Zrt (Bencze Zoltán, Berzétei László, Lukács László, Sápi János), E&H, Fürjes Andor, Tompai Zsuzsa, Zaj Rendszerház Kft., Színpad- és emelőgéptechnika Kft.
Megbízó
Millenáris Kulturális Közhasznú Nonprofit Kft.
Díjak
Építőipari Nívódíj (2020), FIABCI Nívódíj- Legjobb magyar kulturális épület (2021)

Nemzeti Táncszínház

Az egykori Ganz gyár területének rehabilitációja a 2000-es évek elején történt meg, ekkor a korábbi ipari épületek kulturális funkciót kaptak. A Nemzeti táncszínház ezen ipari épületek egyikében kap új otthont, az egyik meglévő ipari épület átalakításával és bővítésével.

Két szálon futó építészeti koncepciót dolgoztak ki a tervezők, mely egyrészt tiszteletben tartja a meglévő épületet, ennek erényeit kiemelve, az átalakításokat a jelzett területen minimalizálja, illetve ezekkel a 2000-es átépítés előtti eredeti állapot felé mozdul el, másrészt a szükséges új funkcióknak helyet adó épületrészt egy olyan egységbe telepíti, mely az egész épülettel mássága ellenére (illetve pont ezt felhasználva) is harmonikus egységet tud képezni. Az átépítés után az épület helyzete és kialakítása folytán a park meghatározó központi elemévé válik.

 

Az ipari épület eredeti funkciójából fakadóan meglehetősen zárt, optimális hely a nagy előadóterem és a kapcsolódó funkciók elhelyezésére. Az épület belső elrendezésénél elsődleges szempont volt a nagyfokú flexibilitás, az előcsarnok és a nagyterem rendezvények megtartására is alkalmas módon való szerkesztése, az előcsarnoki és nagytermi rész összenyithatóságát is biztosítva, melyekkel az épület gazdaságos működtetését fokozni lehet (színház, rendezvények, vacsorák, koncertek stb.).

 

Alapvető cél volt az épület és a park vizuális kapcsolati intenzitásának növelése. Ennek érdekében egy új előcsarnokkal lett kiegészítve az épületet, amely transzparens, nyitott, a meglévő csarnoképület és a park közti intenzív kapcsolatot biztosító többfunkciós tér. Olyan átmeneti tér, amely mindig élő, nyüzsgő, invitáló publikus piazza.