zda logo png

Richter HQ

Tervezési státusz
Megvalósult
Tervezési év
Tervezési terület
10500 m2
Tervezési helyszíne
Budapest
Vezető tervező
Zoboki Gábor DLA habil., egyetemi tanár, Oláh Éva, Csiszér András
Építész tervezők
Besey Judit, Bánsági Dávid, Galgóczki Bonifác
Fekete Attila, Aryan Chooromi, Seidl Krisztián, Jaczó Anna
Főbb társtervezők
Megbízó
Richter Gedeon Nyrt.

A Richter Gedeon új székháza

Kelet-Közép Európa egyik legfontosabb gyógyszeripari vállalata, a Richter Gedeon Nyrt. új, megvalósítás alatt álló központi irodaépülete egyszerre innovatív, esztétikus és környezettudatos, ugyanakkor egyedi építészeti karakterét a visszafogottság és józanság jellemzi. A vállalat identitását erősítő székházzal a Richter célja, hogy folytatva a Kémiai Kutató- és Irodaépülettel (KKI) megkezdett irányvonalat, újfajta gondolkodásmódot generáljon, támogassa az innovációt, segítse elő a munkatársak közötti kommunikációt, valamint a tudás és az információk gyors megosztását. Kialakítása – a munkatársak szempontjait szem előtt tartva – legyen rugalmasan alakítható, nyitott és változatos, továbbá tükrözze a Richter környezettudatos szemléletét.

Az új székház közvetlenül a 2007-ben átadott, szintén a ZDA tervezésében készült Kémiai Kutató- és Irodaépület mellett épül meg, amellyel egységet alkotva, közösségi terei és előcsarnokai révén össze is kapcsolódik. A két épület előtti közös park, a fő megérkezési pont, a Richter új reprezentatív fogadótere lesz.

A tervezett épület egyedi építészeti karakterével kiemelkedik a Gyömrői úti gyógyszergyári épületek közül. Ezt erősíti, hogy a székház a KKI homlokzati síkjától előre lép: a homlokzati síkok mozgatása hangsúlyt ad, míg az épület megformálása könnyedséget, nyitottságot sugároz. Az új székház a KKI felé ívelt formálású hatalmas üvegfelülettel fordul, ezzel is hangsúlyozva kötődését a meglévő kutatóközponthoz.

Fotó: Réthey- Prikkel Tamás

Képek: The Greypixel

Makett: Limes Model