zda logo png

Építőipari nívódíjat kapott a Karmelita kolostor és a Nemzeti Táncszínház

A két ZDA által tervezett épületről az Inforádió kérdezte Zoboki Gábort.

Építőipari Nívódíjat kapott a ZDA – Zoboki Építésziroda által tervezett Karmelita kolostor, valamint a Nemzeti Táncszínház is. A Miniszterelnökségnek otthont adó épületegyüttes lett az Építőipari Mesterdíj Alapítvány Kuratóriuma (ÉMA) által életre hívott, idén 20. alkalommal kiírt pályázat Középület kategóriájának abszolút győztese, míg a Millenáris parkban új otthonra lelt Nemzeti Táncszínházat a legjobb kulturális középületnek választotta a 18 tagú szakmai zsűri.

A díjak kapcsán Zoboki Gábor az Infórádiónak elmondta, hogy a Karmelita kolostor esetében a legnagyobb kihívást az jelentette, hogy az építkezés kezdetén még nem volt ismert pontosan, hogy ki lesz az a 100-120 ember, aki a későbbiekben helyet kap majd az épületben. Az építészek számára pedig a legizgalmasabb feladatot az jelentette,  hogy miként tudják a mai igényeket egy 300 éves épületben megteremteni úgy, hogy méltón reprezentálja az ország történetiségét, ugyanakkor ne legyenek akkora kompromisszumok, hogy az épületet ne lehessen „fantasztikusan” használni. Egy olyan műemléképületnek a felújítása, mint a több mint 300 éves Karmelita kolostor, nagyon bonyolult, szinte „orvosi módszereket” igényel, a különféle technológiákat úgy kell észrevétlenül beépíteni, hogy ne sértsek a műemlék eredeti falait és tereit.

A Nemzeti Táncszínház tervezésénél, amelyet a legjobb kulturális középületnek választottak, arra is figyelniük kellett, hogy az épület nemcsak a magyar folklórnak, hanem mindenféle kortárs táncalkotásnak is a helyszínéül szolgál majd. Másfelöl az ipari csarnokban olyan multifunkcionális tereket kellett megálmodniuk, amely olyan alkotóknak is lehetőséget teremt majd, akik még esetleg meg sem születtek.

A teljes interjú itt hallgatható meg: https://infostart.hu/belfold/2020/12/21/ket-zoboki-epuletet-is-nivodijjal-jutalmaztak