zda logo png

Intermodális Központ, Debrecen

Tervezési státusz
Terv
Tervezési év
2013
Tervezési terület
9 000 m2
Tervezési helyszíne
Magyarország, Debrecen
Vezető tervező
Zoboki Gábor DLA habil., egyetemi tanár
Dr. Reith András (MÉRTÉK Építészeti Stúdió Kft.)
Építész tervezők
Csiszér András, Turi Zoltán, Rutkai Pál, Borzák Richárd, Lasztóczi Péter, Mayer Brigitta, Szatmári Gábor
Főbb társtervezők
Burián Gergő, Botzheim Bálint, Csaba Zita, Vida Lóránt (MÉRTÉK Építészeti Stúdió Kft.), Babós Gyula, Egyházi Ferenc (Pro-Urbe Kft.) , Molnár László Árpád (közlekedéstervező), Lukács Linda, Dr. Barcza Dániel (tájépítész), Lipka József (The Grey Pixel Workshop), Csizmazia Géza (Limes Model)
Megbízó
Debrecen Megyei Jogú Város Önkormányzata

A ZOBOKI-DEMETER és Társai Építésziroda Kft. és a MÉRTÉK Építészeti Stúdió Kft. közös terve olyan városi köztér kialakítására tesz javaslatot, amely a pályázati kiírásban szereplő közlekedési csomóponton túl a piacterek mintájára a napi rutin tevékenységek csomópontjává is válik. A javasolt városépítészeti megoldásoknak köszönhetően a debreceni Nagyállomás körül létrejövő intermodális közösségi közlekedési központ úgy szolgálja ki az átszálló utasokat, hogy a széleskörű és könnyen elérhető szolgáltatásoknak köszönhetően a magán befektetők, a közszolgáltatók és az egyéni használók érdeke egyaránt megvalósul. A vasút, villamos- és buszvégállomáshoz csatlakozóan telepített kereskedelmi és szolgáltató egységek többsége terepszinten elérhető, a városon átmenő forgalmat is lebonyolító utat az állomás előtti szakaszon a föld alá vittük. A csomópont szíve a Kelemen László által tervezett Nagyállomás, a 60-as évek modern magyar építészetének jelentős alkotása, melynek felülvilágítója ihlette a csomópont térfalait képező árkádok ívét. A jelenleg kihasználatlan központi csarnok az intermodalitás központi terévé válhat,  a csatlakozó, árkádsorral övezett kőburkolatú eseménytér az antik agorák hangulatát idézi. A vízfelület klimatizáló hatásának, és a dús lombú fáknak köszönhetően az állomás környékének felértékelt, humanizált közterületei rendszere a városba érkezés és a dinamikus városi lét helyszínévé válik. Az intermodális együtteshez kapcsolódó 100-300 főt befogadó rendezvényhelyszín termei hozzájárulnak a központ funkcionális, üzleti és kulturális kínálatához.

Programunk a városi beavatkozás volumenére, és közösségi hasznára való tekintettel javasolja a funkcióegyüttes önálló, az EU-s beruházásoktól független, magánfejlesztésben való megvalósítását.