zda logo png

Stone Hotel, Esztergom

Tervezési státusz
Terv
Tervezési év
2011
Tervezési terület
31 000 m2
Tervezési helyszíne
Magyarország, Esztergom
Vezető tervező
Zoboki Gábor DLA habil., egyetemi tanár
Építész tervezők
Silvester Csaba, Csécsei Ákos, Csizmadi Péter, Szatmári Gábor
Főbb társtervezők
Lőrinc Áron
Megbízó
Reneszánsz Zrt.

Magyarországon egyedülálló 5+1 csillagos 220 szobás medical-wellness hotel koncepció terve kivételes természeti környezetben, az Esztergom melletti Prímás szigeten.

A Prímás szigetre tervezett 5+1 csillagos rekreációs központ a klasszikus értelemben vett szellemi és fizikai regenerálódást szolgálja. A hagyományos szállodai formákkal szakítva a gazdag magyar fürdőkultúrát visszaidéző funkciókat különálló, szoborszerűen formált épületekben helyezték el a tervezők. Az épületegyüttest a sziget közepére pozicionálták, a sziget szélén húzódó ártéri erdőt érintetlenül hagyták.
A közösségi funkciók alacsony, a fák között megbújó, a kis Duna ágra tájolt épületekben kaptak helyet, míg a szállodai szobák a Dunai oldalon sorakozó, kővel burkolt homlokzatú tornyokban lettek elhelyezve. Az épületegységeket a földszinten belső átriumokkal tagolt, üvegfalú közlekedőrendszer köti össze, amely a vendégek számára állandóan biztosítja a szoros kontaktust a természettel. Az ősfás környezet befolyik az épületegységek átriumszerű öbleibe, a nagyléptékű együttes a faállomány megkímélése mellett szervesen illeszkedik a buja természeti környezetbe. A szállodát körbevevő erdő a kiépített sétautakkal, kerti pavilonokkal szintén a rekreációt, a pihenést szolgálja. Az épület és az érintetlen természet funkcionálisan és vizuálisan is szerves egységet alkot, a Duna és a város felől csak a fák lombjai közül kibukkanó megalitikus jellegű lakótornyok jelennek meg, mint karakteres tájképi elemek.